НЕДІЛЬНІ ШКОЛИ ЯК БАЗОВІ ОСЕРЕДКИ ОСВІТИ

Автор(и)

  • V. SHAFRANOVSKIY

DOI:

https://doi.org/10.33989/2524-2474.2021.77.239312

Ключові слова:

недільні школи, освіта, церква, організація освітнього процесу, релігія

Анотація

Актуальність дослідження зумовлена недостатньою повнотою висвітлення діяльності недільним шкіл і тому розглянуто питання функціонування недільних шкіл у другій половині ХІХ ст. Розглянуто процес навчання в недільних школах на основі Правил 1884 року і Програм 1886 і 1898 рр. Функціонування системи нородної освіти в другій половині XIX ст. було представлено початковим рівнем оволодіння знаннями, який в основному забезпечують церковно-парафіяльні, недільні і земські школи. Духовенство і церква в цілому завжди відігравали важливу роль в українському суспільстві. Одним із важливих напрямків просвітницької роботи православного духовенства було навчання і виховання дітей.
Складно переоцінити вклад церкви у розвиток і діяльність початкової освіти. Навчальні заклади функціонували при монастирях і церквах на всій території України. Великий вклад зробило й найвище духовенство. Воно було зацікавлене в організації освіти для народу, адже в цей період клір залишався найосвіченішою верствою населення.
Недільні школи для дорослих і дітей були відомі як найбільш рання форма позашкільної освіти в Росії. вони виникали в XVIII в. при монастирях, але не набули широкого поширення. З середини XIX в. подібні школи почали створюватися при університетах, гімназіях, фабриках і заводах. Їх організатори своїм головним завданням вважали навчання всіх бажаючих грамоті (читання, письма, рахунку), а також формування православної моральності і духовності.
Виникнення загальноосвітніх недільних шкіл було ініційовано суспільно - педагогічним рухом кінця 50-х - початку 60-х років XIX століття, який представляв один з напрямків більш широкого соціального руху, характерного для передреформний років. У нього включилися не тільки громадські, а й державно-урядові структури. У 1856 році в “Морському збірнику” була опублікована стаття знаменитого російського хірурга і громадського діяча М. І. Пирогова “Питання життя”, що поклала початок суспільно-педагогічному руху.

Посилання

Abramov, Ia. V. (1900). Nashi voskresnye shkoly. Ikh proshloe i nastoiashchee [Our Sunday schools. Their past and present]. Sankt-Peterburg [in Russian].

Diachenko, G. (1993). Polnyi tcerkovnoslavianskii slovar [Complete Church Slavonic Dictionary]. Moskva [in Russian].

Pirogov, N. I. O Voskresnykh shkolakh [About Sunday Schools]. (1863). URL: http://pedagogic.ru/books/item/f00/s00/z0000052/st065.shtml [in Russian].

Ushinskii, K. D. (1945). Izbrannye pedagogicheskie sochineniia [Selected pedagogical essays]. Moskva [in Russian].

Zhukov, E. (1963). Sovetskaia istoricheskaia entciklopediia [Soviet Historical Encyclopedia] (Vol. 3). Moskva: Sov. entcikl. [in Russian].

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-08-28

Номер

Розділ

ІСТОРІЯ РОЗВИТКУ ПЕДАГОГІЧНОЇ ТЕОРІЇ ТА ОСВІТНЬОЇ ПРАКТИКИ