ДОСЛІДЖЕННЯ ЦІННІСНИХ УСТАНОВОК МОЛОДІ НА ШЛЮБ І СІМЕЙНЕ ЖИТТЯ

Автор(и)

  • T. DENYSOVETS
  • I. DENYSOVETS
  • N. PYVOVAR
  • O. KVAK

DOI:

https://doi.org/10.33989/2524-2474.2022.79.264515

Ключові слова:

сім’я, шлюб, старшокласники, функції батьків, сімейні цінності, просвітницька діяльність, шлюбно-сімейні взаємини, сучасна молодь

Анотація

У статті проаналізовано актуальність і важливість розвитку високого рівня культури шлюбно-сімейних взаємин та роль родини в житті особистості.
Закцентовано, що в Україні тривалий час не висвітлювалися численні проблеми, що стосувались питань статі та статевих стосунків: пріоритет класових цінностей над загальнолюдськими витісняв з освітнього процесу навчально-виховну роботу, метою якої було б набуття учнями знань, умінь та навичок, що спряли б їх становленню як чоловіка чи жінки.
Визначено типи шлюбно-сімейних стосунків у сучасної молоді та ставлення старшокласників до шлюбу й позашлюбного співжиття. Обґрунтовано, що, зокрема, такий тип стосунків, як спільне співжиття до шлюбу, у сучасних молодих людей постає на ґрунті бажання більш змістовно й детально пізнати один одного в процесі позашлюбного спільного життя, звичайно якщо цей вид взаємин усвідомлений і продуманий.
Простежено, що, незважаючи на переважно позитивне ставлення старшокласників до шлюбу, сім’ї, сімейних стосунків, варто активніше здійснювати роботу щодо освіти школярів у питаннях шлюбу та родини. Ґрунтовно опрацьовано дані щодо поглядів сучасної молоді, особливо юнаків, які серйозно і виважено підходять до питання вступу в шлюб, вибору шлюбного партнера і забезпечення сім’ї.
З’ясовано роль сім’ї у збереженні та зміцненні фізичного, морального, духовного здоров’я молоді, формуванні міжстатевих стосунків та соціалізації дитини. Узагальнено, що сім’я традиційно була, є й залишається найпершим соціальним середовищем для дитини та одним із головних осередків відтворення людської цивілізації, окремої нації.
Виокремлено вікові межі вступу в шлюб на підґрунті усвідомлення всіх позитивних і негативних аспектів цього питання для прийняття правильного рішення. Простежено, що сучасні юнаки й дівчата досить виважено аналізують ключові чинники процесу вступу в шлюб й вибору шлюбного партнера. Узагальнено знання про сім’ю, устрій родинного життя, виконання подружніх обов’язків і батьківських ролей. Висвітлено, що батьки прагнуть виховувати своїх синів і дочок справжніми громадянами, прищеплювати їм високі моральні якості майбутнього сім’янина, формувати в юнаків і дівчат свідоме ставлення до власного здоров’я.

Посилання

Kovalev, S. V. (1998). Psikhologiia sovremennoi semi: informatcionno-metodicheskie materialy k kursu «Etika i psikhologiia semeinoi zhizni» : kniga dlia uchitelia [Psychology of the modern family: information and methodological materials for the course «Ethics and psychology of family life»: a book for teachers]. Moskva: Prosveshchenie [in Russian].

Makarenko, A. S. (1973). Knyha dlia batkiv. Lektsii pro vykhovannia ditei [A book for parents. Lectures on raising children]. Kyiv: Rad. shk. [in Ukrainian].

Shymyn, N. D. (1989). Semia kak obshchestvennoe yavlenye : Opit sotsyalno-fylosofskoho analyza [Family as a Social Phenomenon: An Experience of Social and Philosophical Analysis]. Voronezh: Yzd-vo Voronezh. un-ta [in Russian].

Sukhomlynskyi, V. O. (1976). Vybrani tvory [Selected works] (Vol. 5). Kyiv: Rad. shk. [in Ukrainian].

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-09-19

Номер

Розділ

ТЕОРІЯ ТА ПРАКТИКА НАВЧАННЯ І ВИХОВАННЯ