Впровадження елементів методології Scrum в освітньому процесі в Україні: нові горизонти для розвитку комунікативних компетентностей - Вареник, В.; Піскова, Ж. (Педагогічні науки, 2025)
В умовах цифровізації та розвитку технологій сучасні здобувачі покоління Z, які звикли до онлайн-навчання та цифрових гаджетів, потребують інноваційних підходів і сприятливого середовища для саморозвитку. Щоб ефективно навчати це покоління, викладачі мають акцентувати увагу на розвиток комунікаційних навичок, критичного мислення, креативності та інших важливих компетентностей. Дослідження мало на меті перевірити ефективність використання елементів гнучкої методології Scrum як інструменту розвитку комунікативних навичок у здобувачів через інтеграцію міждисциплінарного підходу. При проведенні дослідження були використані методи: теоретичного узагальнення і порівняння (розгляд суті та характеристика відмінностей між гнучкими методами), аналізу (анкетування, самоаналіз учасників кейсу), статистичний метод (зведення та групування даних для виявлення відсотку задоволеності учасників), синтезу (поєднання різних типів інформації). У результаті дослідження проаналізовано наукові праці українських та іноземних авторів щодо варіантів використання методології Scrum. Описано етапи практичного використання елементів гнучкої методології Scrum в освітньому процесі, обґрунтовано кожен із запропонованих етапів. Наведено статистику відповідей проведеного анкетування здобувачів другого та четвертого курсів для розуміння ефективності роботи в командах протягом міждисциплінарного практичного заняття. Проведено педагогічний експеримент із використанням елементів методології Scrum для розвитку комунікативних компетентностей здобувачів, що дало можливість здобувачам четвертого курсу оцінити свої професійні навички для майбутньої професії, а другокурсникам – провести самоаналіз рівня компетентності та зрозуміти напрямки для самовдосконалення. Експеримент сприяв формуванню ключових навичок спілкування й саморозвитку. Розроблено авторами алгоритм використання елементів методології Scrum у міждисциплінарних практичних заняттях. Продемонстровано результати емпіричного дослідження розвитку комунікативних компетентностей здобувачів із застосуванням трьох діагностичних інструментів. Практичною цінністю дослідження стало можливість запровадження його результатів у освітньому процесі при розробці навчальних дисциплін для різних курсів здобувачів вищої освіти.