ПСИХОЛОГІЧНІ КРИТЕРІЇ СПОРТИВНОГО ВІДБОРУ - ЗАЙЦЕВА, Ю.; МОМОТ, О. (Педагогічні науки, 2024)
У статті здійснено теоретичний аналіз психологічних критеріїв спортивного відбору. З’ясовано, що оцінка фізичної підготовки та антропометричних даних, безумовно, важлива для визначення придатності спортсмена до конкретного виду спорту, проте, не завжди ці показники є оптимальними і для більш точного прогнозу успішності спортсмена необхідно враховувати психологічний компонент готовності, що включає мотивацію, вольові якості, пізнавальні процеси, емоційно-вольові якості, особистісні якості. Встановлено, що психологічний відбір – це комплексний процес, який включає використання різних методів дослідження: анкетування, тестування, спостереження, інтерв'ю, експеримент тощо. Підкреслено, що окрему увагу слід приділяти психологічній підтримці спортсмена. Ця підтримка включає: навчання навичкам саморегуляції, розвиток психологічної стійкості до стресів, виховання вольових якостей.