РОЗВИТОК ПЕРЕШКОДОСТІЙКОСТІ У ВОЛЕЙБОЛІ: НАУКОВО-ПРАКТИЧНИЙ АСПЕКТ - ГРИНЧЕНКО, І.; СОБКО, І.; ГАЛАШКО, В. (Педагогічні науки, 2024)
Стаття присвячена вивченню впливу перешкод на змагальну діяльність гравців волейбольної команди. Розвідка ґрунтується на результатах наукових досліджень з вивчення перешкодостійкості в ігрових видах спорту, а також на практичному досвіді роботи авторів з волейболістами різного рівня підготовки. Реалізація наукового дослідження здійснювалася шляхом аналізу та узагальнення даних літератури й досвіду передової вітчизняної та закордонної практики з вивчення впливів різноманітних перешкод на тренувальну та змагальну діяльність спортсменів в ігрових видах спорту й волейболу зокрема. Визначено як і в внаслідок чого перешкодостійкість гравців впливає на результати змагальної діяльності волейбольної команди. Встановлено і систематизовано про фактори, що впливають на перешкодостійкість волейболістів, з якими типами перешкод найчастіше стикаються гравці волейбольних команд під час участі в змаганнях. Врахування основних чинників перешкодостійкості у волейболі є актуальним та перспективним. Результати нашого дослідження допоможуть волейболістам, тренерам та спортивним психологам краще зрозуміти джерела невдач і розробити рекомендації для тренерів щодо розвитку перешкодостійкості.