ІНДИВІДУАЛІЗАЦІЯ НАВЧАННЯ ЯК АКТУАЛІТЕТ РОЗВИТКУ ІНФОРМАЦІЙНО-ТЕХНОЛОГІЧНОГО СУСПІЛЬСТВА - SEMENOVSKA, L.; VAZHENINA, I.; FAZAN, V. (Педагогічні науки, 2023)
У статті розкрито становлення ідеї індивідуалізації навчання в творчості Жан- Жак Руссо (Jean-Jacques Rousseau), Готфріда Гердера (Johann Gottfried Herder), Хелен Паркхерст (Helen Parkhurst), Марії Монтессорі (Maria Montessori), Джона Дьюї (John Dew- ey) та ін. На основі студіювання праць зарубіжних дослідників, зокрема Кена Робінсона(Ken Robinson), Діани Лорілард (Diana Laurillard), Кендіс Тілле (Candace Thille) та ін., висвітлено ключові теоретичні аспекти розвитку індивідуалізації навчання: діагностика; персоналізація; гнучкість; саморегуляція; зворотний зв’язок. Розкрито основні механізми практичної реалізації ідеї індивідуалізації навчання в американський, британській та швейцарській системах освіти (персоналізація навчання засобом формування цифровогонавчального середовища; використання індивідуальних навчальних планів; дуальна освіта; варіативність освітніх програм і курсів; добір і опрацювання аналітичних даних щодо перебігу навчального процесу; співпраця педагогів та батьків у навчальному процесі; розвиток творчості, самостійності та відповідальності особистості тощо).