НАУКОВА ШКОЛА «ЕСТЕТИЧНА КУЛЬТУРА У ПІДГОТОВЦІ МАЙБУТНЬОГО ОСВІТЯНИНА» ПРОФЕСОРА ВАЛЕНТИНИ ТИТАРЕНКО - TSINA, A. (Педагогічні науки, 2021)
У статті подано узагальнення, що відповідають світовим та вітчизняним освітнім процесам, ідеям та формам розвитку науково-педагогічної школи «Естетична культура у підготовці майбутніх вихователів» професора В. Титаренко. Методом історико-ретроспективного аналізу виявлено прогресивні досягнення наукової школи як дослідницького центру та колективної форми наукової творчості в галузі технологічної освіти щодо теоретичних та методологічних аспектів технологічної освіти учнів засобами естетичної культури та дизайну. Вивчення закономірностей формування естетичної культури учнів та студентів засобами українських народних промислів розпочалося з пошуку та вивчення зразків української народної вишивки, опису її технік, розповсюдження на різних ділянках тих чи інших орнаментів, кольорів, традицій. Результатом цієї роботи стали її книги “Український рушник як засіб національної освіти та твір народного декоративно-ужиткового мистецтва”, “Полтавська традиційна вишивка: минуле і сьогодення”. В. Титаренко - одна із перших ініціаторок проведення в Україні комплексних досліджень та експериментів у галузі декоративно-ужиткового мистецтва, а також методології науково-педагогічних досліджень у цій галузі знань. Наукові інтереси наукової школи Валентини Титаренко зосереджені на вивченні закономірностей формування естетичної культури учнів та студентів за допомогою українських народних промислів. Творчий колектив однодумців протягом останніх років успішно проводить дослідження, що фінансуються з державного бюджету на тему «Теорія та методика формування естетичної культури майбутніх учителів технологій у процесі особистісно-орієнтованого навчання», а сьогодні завершує дослідження на тему «Теоретико-методичні аспекти технологічної освіти учнів та студентів засобами культури та дизайну». Продовження фундаментальних та прикладних досліджень з цієї теми впроваджено в Полтавській обласній спеціальній дослідницькій групі викладачів трудового навчання та технологій «Дизайн як метод пізнання в освітній галузі технологій», яка працює під керівництвом професора В. Титаренко. Сформульовані результати наукової діяльності з теоретичних та методичних аспектів технологічної освіти учнів та студентів засобами естетичної культури та дизайну, які ми можемо спостерігати в результаті вивчення В. Титаренко способів використання змісту та техніки підготовки майбутніх учителів трудового навчання та студентської молоді для навчання українських народних промислів, розлого представлені в матеріалах дисертаційних досліджень представників її наукової школи.