СПЕЦИФІКА ТА ЕФЕКТИВНІСТЬ КОМП’ЮТЕРНОГО КОНТРОЛЮ ЗНАНЬ ЯК ПРІОРИТЕТНОГО МЕТОДУ ДІАГНОСТИКИ РІВНЯ НАВЧАЛЬНИХ ДОСЯГНЕНЬ СТУДЕНТІВ - KOLESNYK, O.; TARANENKO, K. (Педагогічні науки, 2021)
Актуалізовано питання дослідження специфіки та ефективності комп’ютерного контролю знань як пріоритетного методу діагностики рівня навчальних досягнень студентів. Розкрито сутність взаємопов’язаних понять: «комп’ютерний контроль знань»; «комп’ютерне тестування»; «тестові завдання». На основі аналізу опрацьованої літератури з’ясовано мету комп’ютерного тестування, підстави отримання об’єктивних підсумків, що досягається за рахунок двох складових: якісно створеного тесту та дієздатної системи програмно-технічних засобів. Водночас, виокремлено основні властивості тесту: валідність, складність, надійність, стійкість, репрезентативність, значущість, достовірність, гіпотеза тестування та дискримінантність тесту. Тест, як правило, складається з двох частин: інформаційної та операційної. Охарактеризовано технологію конструювання тестових завдань, що передбачає дотримання низки правил: кожне тестове завдання має оцінювати досягнення важливої та суттєвої освітньої цілі; перевіряти відповідний рівень засвоєння знань, в тому числі вищі когнітивні рівні та час, виділений на тестове завдання, повинен бути витрачений на пошук відповіді, а не на розуміння умови питання. Разом з тим, проаналізовано ефективність комп’ютерного тестування, що залежить від варіативності та різноманітності створених тестових завдань. На основі результатів дослідження, маємо підстави стверджувати: як перспективний напрямок сучасного освітнього процесу, комп’ютерне тестування стає однією із складових діагностики знань. Воно розширює можливості контролю та оцінювання рівня навчальних досягнень, є альтернативою традиційним методам перевірки, може проводитись з урахуванням різних видів та форм контролю як інструменту оперативного керування. Комп’ютерне тестування надає можливість перевірки знань одночасно у великої кількості людей за короткий час; випадкового вибору запитань з розділу дисципліни; обробки результатів тестування на персональному комп’ютері з використанням шкали оцінок.