ФОРМУВАННЯ КРЕАТИВНОСТІ ДОШКІЛЬНИКІВ ЗАСОБОМ СУЧАСНИХ ІГРОВИХ ТА МИСТЕЦЬКИХ МАТЕРІАЛІВ ІЗ MAGIC-EFFECT - HNIZDILOVA, O. (Педагогічні науки, 2021)
У статті розглянуто проблему формування креативності дітей дошкільного віку засобами ігрових та мистецьких матеріалів з magic-effect. З’ясовано, що в сучасних умовах глобалізації дитину вже з перших років оточує середовище, наповнене різноманітними процесами, проблемами, змінами та трансформаціями, що актуалізує необхідність і важливість формування креативності з дошкільного віку. Сучасне інформаційне суспільство ставить підвищені вимоги до компетентності молодого покоління та активно впливає на процес його формування. У статті здійснено короткий аналіз нормативної бази із зазначеної проблеми. З’ясовано, що закон України Про дошкільну освіту (2021 р.), Базовий компонент дошкільної освіти (2021 р.), комплексні та парціальні програми проголошують формування креативності як базової якості особистості з дошкільного дитинства. З’ясовано, що в Україні низка науковців присвячує свої науково-педагогічні дослідження сутності понять «креативність», «креативність дітей старшого дошкільного віку». У статті виявлено та схарактеризовано креативний потенціал сучасного ігрового та мистецького матеріалу з magic-effect (світлові дошки для малювання, фломастери та фарби, що світяться), запропоновано вихователям закладів дошкільної освіти у його використанні з дітьми дошкільного віку обирати ігрові методи та прийоми.