ІСТОРІОГРАФІЯ ПРОБЛЕМИ ПРАВОВОЇ ОСВІТИ У ВИЩІЙ ВІЙСЬКОВІЙ ШКОЛІ УКРАЇНИ В ХХ СТОЛІТТІ - CHERNYSH, N.; ILCHENKO, O. (Педагогічні науки, 2020)
Авторами здійснено історіографічний огляд розвитку правової освіти офіцерів у закладах вищої військової освіти України в ХХ столітті з погляду сучасної історикопедагогічної науки. У статті уточнено поняття, пов’язані з організацією правової освіти офіцерів у вищих військових навчальних закладах СРСР та незалежної України. Зокрема, з’ясовано, що саме в досліджуваний період закладалося підґрунтя для подальшої розбудови сучасної системи вітчизняної військової освіти. Проаналізовано сукупність досліджень, присвячених правовій освіті офіцерських кадрів, ступінь наукової розробленості проблеми правової освіти у вищій військовій школі України, визначено напрями її вивчення. Встановлено, що представниками різних галузей наукового знання (історії, філософії, права та педагогіки) досліджувалися окремі аспекти, пов’язані із правовою освітою офіцерів у вищих військових навчальних закладах (систематизація досвіду підготовки офіцерських кадрів; педагогіка і психологія вищої військової школи; проблеми розвитку сучасної системи військової освіти в Україні, зокрема її гуманітаризація й технологічні аспекти особистісно орієнтованої підготовки військових фахівців з вищою освітою; зміст та структура процесу правової підготовки контингенту у військовонавчальних закладах; нормативноправове регулювання діяльності системи військової освіти). Запропоновано класифікацію наукових праць, що стосуються цієї проблематики відповідно до: моменту їх створення (сучасні праці та видані у досліджуваний період); походження (радянські наукові праці та видані в незалежній Україні й країнах колишнього СРСР); цільового призначення (такі, що розкривають особливості підтримання загальної дисципліни у військах та присвячені питанням підготовки командних кадрів); предмета (правова освіта офіцерів як елемент професійної підготовки та в контексті нормотворчості органів державної влади та військового управління.). З’ясовано, що попри звернення окремих учених до тих чи інших аспектів становлення правової освіти військовослужбовців в Україні, ця проблема не була предметом окремого наукового дослідження.