ПОЗАШКІЛЬНА ДІЯЛЬНІСТЬ ЯК ЕФЕКТИВНИЙ ЗАСІБ СТАТЕВОГО ВИХОВАННЯ УЧНІВСЬКОЇ МОЛОДІ В ЗАРУБІЖНИХ КРАЇНАХ - BYALIK, O. (Педагогічні науки, 2020)
В статті розкриваються особливості позашкільної діяльності у статевому вихованні учнівської молоді в зарубіжних країнах, де активну участь беруть Центри охорони здоров’я, жіночого здоров’я, Центри планування сім’ї та консультаційні центри для вагітних, молодіжні центри, Центри профілактики СНІДу, молодіжні організації й інші державні й громадські заклади, установи, товариства місцевого, національного й міжнародного рівнів, бібліотеки,спортивно-оздоровчі установи. Здійснення статевого виховання відбувається у тісному зв’язку із шкільними програмами й залученням учителів закладів освіти. Сучасний аналіз численних досліджень показав, що у країнах Євросоюзу посилюється тенденція використання позашкільних закладів у підвищенні рівня підготовки молодого покоління до дорослого життя, забезпечує можливість реалізувати принцип неперервності у питаннях статі, охопити статевим вихованням якомога більшу кількість молоді через надання консультаційних послуг неповнолітнім та молодим людям на базі консультативних центрів для молоді, анонімні консультаційні послуги через телефонні лінії або он-лайн консультації (консультації з питань запобігання небажаної підліткової вагітності, оргазму, мастурбації, гомосексуалізму або сексуальної практики, контрацепції та ін.). В ході дослідження було виявлено створення молодіжних центрів, які функціонують у межах молодіжної програми Ради Європи, на базі яких проводяться наради, семінари і навчальні курси для молоді, в тому числі й учнівської, що тісно співпрацюють з зовнішніми організаціями, зокрема, неурядовими організаціями, в тому числі й молодіжними організаціями. При них функціонують молодіжні клініки, метою яких є сприяння фізичному і психічному здоров’ю, розширенню прав і можливостей молодих людей у розвитку їх сексуальної ідентичності, попередження випадків небажаної вагітності, ЗПСШ та ВІЛ/СНІДу.