ТЕОРЕТИЧНІ ЗАСАДИ ФОРМУВАННЯ ПРОФЕСІЙНИХ КОМПЕТЕНТНОСТЕЙ ТРЕНЕРІВ З ФУТБОЛУ В УКРАЇНІ - SVIERTNIEV, O. (Педагогічні науки, 2020)
У статті розглядаються теоретичні засади формування фахових компетентностей тренерів з футболу в Україні, як основу їх професійного зростання та конкурентоспроможності на ринку праці. Досліджено сучасне нормативно-правове забезпечення галузі фізичної культури і спорту та визначені посади фахівців. Проаналізовано класифікатор професій та їх кваліфікаційні характеристики як базовий компонент підготовки тренера (тренера-викладача) з виду спорту в умовах реформування вищої освіти. Обґрунтовано основні компетентності бакалавра і магістріа спеціальності 017 Фізична культура і спорт. Доведено, що фахова компетентність тренера з футболу є базовим та системоутворювальним поняттям і розглядається як система знань, умінь та особистісних якостей, що відповідають змісту його професійної діяльності. Висвітлено сучасні аспекти реалізації навчальних програм у системі тренерської освіти Української асоціації футболу. Досліджено особливості організації та проведення курсів підвищення кваліфікації тренерських кадрів з футболу у регіональних федераціях. Визначені базові компоненти процесу підготовки і перепідготовки тренерів з футболу, що забезпечують формування професійних компетентностей в системі тренерської освіти Української асоціації футболу.