Застосування діагностичних компетентнісно орієнтованих завдань як засіб подолання освітніх втрат майбутніх учителів географії - Вішнікіна, Л.; Галушка, Л. (Педагогічні науки, 2025)
Актуальною є проблема виникнення та подолання освітніх втрат майбутніх вчителів географії у закладах вищої освіти України за умов сучасних викликів: наслідків пандемії COVID-19, військових дій та воєнного стану. Метою дослідження було теоретичне обґрунтування методичних засад застосування діагностичних компетентнісно орієнтованих завдань як засобу мінімізації освітніх втрат здобувачів на основі емпіричного дослідження. У дослідженні застосовано методи аналізу, синтезу та систематизування при опрацюванні джерельної бази. Задля з’ясування причин виникнення освітніх втрат, визначення їх обсягу і змісту використовувались методи тестування, педагогічного спостереження та бесіди. Здійснено систематизування термінів «освітні втрати», «навчальні прогалини», «навчальні розриви» як педагогічних категорій; проаналізовано причини виникнення освітніх втрат, масштаб і тривалість їхнього впливу, способи їх подолання. Обґрунтували поетапний алгоритм корегування освітніх втрат, необхідність використання цифрових засобів навчання, схарактеризували позитивні й негативні наслідки застосування штучного інтелекту задля подолання освітніх втрат здобувачів. У роботі визначено сутність діагностичних компетентнісно орієнтованих завдань, проведенню дослідження обсягу і змісту освітніх втрат на основі їх застосування, наведено приклади авторських діагностичних завдань з дисципліни «Методика навчання географії», розроблено графічну схему процесу усвідомлення та корекції освітніх втрат за допомогою цих завдань. Результатом дослідження авторів стала розроблена методична модель оцінювання й подолання освітніх втрат, яка має прикладне значення і може бути використана викладачами закладів освіти.