Інтеграція платформ цифрового управління в підготовку вчителів: практика студентів - Орлов, О. (Педагогічні науки, 2025)
Широке впровадження цифрових освітніх платформ у вищій школі створює умови для модернізації освітнього процесу, підвищення його інтерактивності та індивідуалізації, що набуває особливої значущості у формуванні цифрової компетентності студентів-філологів як необхідної складової їхньої професійної підготовки. Метою дослідження був аналіз результатів моніторингу централізованих освітніх платформам New Knowledge та Eddy студентами-філологів під час педагогічної практики через їхню взаємодію з учителями та учнями середніх шкіл. Методологія включала структуровану оцінку функціональності, зручності використання, безпеки та інших критеріїв платформи за допомогою анкети та тестової програми, участь в яких брали учителі, студенти, учні (усього 134 особи). Результати опитування дозволили зіставити оцінювання освітніх платформ управління New Knowledge та Eddy різними групами користувачів – учителями, учнями шкіл та студентами університету. Найсуттєвіші розбіжності було виявлено в оцінках навчальних та комунікативних можливостей платформ цифрового управління навчальними закладами: для платформи New Knowledge відхилення між оцінками вчителів з одного боку та учнів і студентів – з другого, становило 1,6 балів, водночас для Eddy – 1,3 бали, що пояснюється бажанням учнів шкіл та студентів університету мати сучасне освітнє середовище з різноманітними каналами зворотного зв’язку. Критерії надійності та зручності користування системою управління навчанням (СУН) було визнано пріоритетними для вчителів: технічні можливості платформи New Knowledge, включаючи ремонтоздатність та портативність, була оцінена учителями, учнями шкіл та студентами університету в межах 3,4 та 4,2 балів відповідно. Надійність платформи Eddy була оцінена вчителями значно вище – 4,5 балами. Оскільки Україна переходить до централізованого управління середньою освітою, відгуки вчителів та учнів щодо конкретних платформ управління допоможуть визначити оптимальні рішення для управління навчальним процесом.