Використання цифрових мікроскопів для вивчення фізичних явищ: нові можливості для шкільного навчання - Домусчи, С. (Педагогічні науки, 2025)
Сучасний освітній процес вимагає впровадження новітніх технологій, які сприяють кращому розумінню складних наукових концепцій. Використання цифрових мікроскопів відкриває перспективи для розвитку практичних навичок, покращує аналітичне мислення учнів та підтримує інтеграцію фізичних явищ із реальним світом. Дане дослідження присвячене аналізу можливостей використання цифрових мікроскопів у викладанні фізики в школі. Було проведено серію досліджень, спрямованих на визначення залежності швидкості хаотичного руху частинок від в’язкості середовища. Використання програмного забезпечення для аналізу відеозаписів дозволило встановити, що зі зменшенням концентрації молока швидкість частинок зростає, що узгоджується з моделлю Стокса-Ейнштейна. Окрім експериментальної частини, було проведено анкетування серед учнів і вчителів для оцінки ефективності використання цифрових мікроскопів у навчальному процесі. Результати показали, що 85 % учнів вважають, що цифрові мікроскопи зробили вивчення фізики більш цікавим, а 78 % зазначили, що спостереження мікроскопічних явищ сприяло глибшому розумінню теоретичного матеріалу. Аналіз академічних досягнень учнів засвідчив підвищення рівня знань і покращення успішності в порівнянні з традиційними методами викладання. Отримані результати підтверджують доцільність інтеграції цифрових мікроскопів у навчальні програми з фізики, особливо в рамках STEM-освіти. Запропоновано розробити методичні рекомендації щодо впровадження цифрової мікроскопії у шкільний курс фізики. Отримані результати дослідження можуть бути використані вчителями фізики загальноосвітніх навчальних закладів для підвищення ефективності викладання, розробниками освітніх програм для інтеграції цифрової мікроскопії у шкільний курс фізики, а також у STEM-центрах та наукових гуртках для формування практичних дослідницьких навичок учнів.