Адаптація дидактичних методів для дітей з особливими потребами в початковій школі - Сотірі, А. (Педагогічні науки, 2024)
Дослідження спрямоване на адаптацію дидактичних методів для дітей з особливими освітніми потребами в контексті інклюзивної освіти. Методологія включала аналіз документів, порівняння методів навчання, спостереження за взаємодією дітей з адаптованими матеріалами та статистичний аналіз даних. У дослідженні проаналізовано статистичні дані Міністерства освіти Албанії щодо кількості дітей з особливими потребами, рівня їхньої інтеграції в загальноосвітні школи та забезпечення шкіл адаптованими навчальними матеріалами. Аналіз освітніх стандартів і міжнародних рекомендацій, зокрема Конвенції ООН про права осіб з інвалідністю та принципів ЮНЕСКО, був використаний для оцінки ролі нормативних документів у розвитку інклюзивної освіти. Вісім критеріїв, що охоплюють цілі, структуру, відповідність міжнародним стандартам та інноваційність, були використані для оцінки документів, пов’язаних з адаптацією методик для дітей з особливими потребами. На основі цієї оцінки були визначені сильні та слабкі сторони кожного документа, які стали основою для розробки рекомендацій щодо вдосконалення інклюзивної освіти. Результати дослідження продемонстрували ефективність адаптованих дидактичних методів для дітей з особливими потребами в різних країнах. Методи, засновані на інклюзивних технологіях, мультисенсорному підході та диференційованому навчанні, забезпечують більш доступне сприйняття матеріалу та покращують процес навчання. Візуальні та тактильні матеріали, а також інтерактивні технології сприяють розвитку учнів з особливими потребами та підвищують їхню активність у навчальному процесі. Отримані результати також підтверджують необхідність подальшої адаптації освітніх програм для забезпечення рівних можливостей для всіх студентів. Практичне значення дослідження визначається вдосконаленням методів і засобів навчання дітей з особливими потребами.