Складова структура слова: обстеження і формування знань в учнів з інтелектуальними порушеннями початкових класів - Михайленко, В. (Педагогічні науки, 2024)
Метою статті було дослідити формування звуко-складової структури мовлення учнів з інтелектуальною недостатністю на уроках української мови. Для досягнення поставленої мети використовувалася методика спостереження, тестування та анкетування. Об’єктом дослідження були учні з незначною розумовою відсталістю. Основна увага в дослідженні була зосереджена на розробці індивідуальних підходів, що враховують особливі потреби учнів, та інтерактивних методів навчання, спрямованих на стимулювання мовленнєвої активності, були використані дидактичні ігри та вправи для стимулювання мовленнєвої діяльності. Також досліджувалася роль дидактичних ігор, наочних посібників та вправ у розвитку мовленнєвих та граматичних навичок дітей з порушеннями інтелекту. Результати показали, що систематичне ознайомлення зі звуковою будовою слів та розвиток фонематичного сприйняття позитивно впливає на мовленнєвий розвиток розумово відсталих дітей. Учні виявили значні труднощі у розвитку мовленнєвих навичок, особливо у вживанні компонентного складу слів, за результатами. При роботі зі складними словами часто плутають кількість складів і оцінки. Повільно, але впевнено завдяки систематичному використанню дидактичних прийомів відбувався прогрес у розвитку фонетичного слуху та аналізі будови мовлення. Учні, які пройшли спеціально розроблені вправи, повинні значно покращити свої мовні здібності. 75% учнів, які брали участь у дослідженні, показали покращення розуміння звуко-складової структури слів, що підтверджено статистичними даними. Існують певні фактори, які перешкоджають навчальному процесу, зокрема недостатня увага до розвитку комунікативних навичок у навчальному процесі. Необхідно забезпечити індивідуальні особливості кожної дитини з метою вдосконалення мовленнєвого розвитку дітей з інтелектуальною недостатністю. В отриманих результатах можна знайти основу подальших корекційних програм у сфері спеціальної освіти.