Можливості інтегрування технології «flipped classroom» у білінгвальний курс вищої математики в технічному університеті - Сніжко, Н.; Козлов, В. (Педагогічні науки, 2024)
Зміна парадигм вищої освіти, виклики глобалізації зумовлюють необхідність перегляду методів і підходів до викладання дисциплін в українських університетах. Метою даної роботи було узагальнення та аналіз практичного застосування технології перевернутого класу при викладанні курсу вищої математики студентам інженерно-технічних спеціальностей на білінгвальній основі. У роботі використовувались загальні методи наукового дослідження: теоретичні (системний аналіз, порівняння, узагальнення, синтез) та емпіричні (педагогічне спостереження, бесіда, обмін досвідом роботи, вивчення результатів педагогічної діяльності). Описані ступені становлення технології перевернутого класу в історичному ракурсі. Встановлені причини, які зумовлюють застосування даної методики в умовах обмеження соціальних контактів. Проаналізовано переваги даної моделі навчання при вивченні математичних дисциплін на білінгвальній основі. З’ясована істотна роль інформаційно-комунікаційних технологій при використанні моделі перевернутого класу. Детально описано та проаналізовано досвід авторів викладання англомовних математичних курсів майбутнім інженерам із застосуванням технології перевернутого класу в умовах дистанційного навчання. Зазначені можливі недоліки даної моделі навчання. Встановлено, що перевернутий клас – це модель навчання, в якій переважає особистісно-орієнтований підхід, значно збільшується взаємодія між студентом та викладачем, зростає залученість студентів, для них полегшується вивчення предмету іноземною мовою. Результати роботи можуть бути застосовані в процесі викладання фахових дисциплін в технічному університеті, як рідною мовою, так і на білінгвальній основі.