Оцінка ефективності застосування сучасних оздоровчих технологій в освітньому процесі ЗВО - Денисовець, Т.; Денисовець, І.; Квак, О.; Даниско, О. (Педагогічні науки, 2024)
Проблема здоров’я студентської молоді актуалізується в умовах несприятливих політичних, соціальних, економічних та екологічних факторів та зумовлена зростаючою потребою у підтримці здоров’я студентів. Шляхом вирішення означеної проблеми є ідея створення, обґрунтування та впровадження інноваційних оздоровчих технологій в освітній процес закладів вищої освіти. Метою роботи було дослідити особливості використання загартування в освітньому процесі закладу вищої освіти як інноваційної оздоровчої технології та визначити її ефективність. У дослідженні взяли участь 50 студентів першого курсу факультету історії та географії Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г. Короленка віком від 17 до 20 років. Встановлено, що до систематичної рухової активності залучено лише 37 % студентів. Значний відсоток молоді, які не займаються фізичною культурою і спортом (74 %) страждає на незначні відхилення в стані здоров’я з боку серцево-судинної, дихальної систем, застудні захворювання, порушення функцій опорно-рухового апарату; 57 % веде малорухливий спосіб життя, що призводить до підвищення маси тіла. З’ясовано, що студенти усвідомлюють позитивний вплив загартування на здоров’я, але недостатньо та нерегулярно використовують засоби гартування. Основними причинами нерегулярного використання гартувальних заходів є брак часу та недостатня вмотивованість. Обґрунтовано та експериментально доведено ефективність технології загартування, що передбачала додатково до занять фізичною культурою в університеті, залучення студентів до занять у групах здоров’я, використання як занять у басейні, відвідування сауни з контрастним душем, тривалість яких поступово збільшувалася, а також самостійних занять вдома (прийом повітряних ванн, полоскань порожнини рота прохолодною водою, обтирання горла прохолодним рушником, ходіння босоніж). Практичне значення результатів полягає в можливості їх використання в закладах вищої освіти для підвищення фізичного та психічного здоров’я студентської молоді, покращення функціонального стану та адаптаційних можливостей організму, опірності до захворювань, нормалізації маси тіла, що сприятиме їхньому успіху в навчанні та загальній якості життя.