Удосконалення мовно-комунікативної компетентності майбутніх учителів початкової школи в умовах діджиталізації вищої педагогічної освіти в Україні - Кулімова, Ю. (Педагогічні науки, 2024)
Актуальність дослідження зумовлена зростаючою потребою в підготовці майбутніх учителів початкової школи, здатних ефективно застосовувати мовно-комунікативні навички в умовах діджиталізації освіти. З огляду на виклики сучасної педагогічної практики в Україні, важливо дослідити підходи до вдосконалення мовної компетентності, щоб сприяти адаптації викладачів до цифрових технологій та забезпечити якісну освіту в умовах швидких змін інформаційного простору. Метою дослідження було проведення детального аналізу особливостей формування мовно-комунікативної компетентності майбутніх учителів початкової школи з урахуванням поточного стану та потенціалу цифрового сектору в Україні, а також впровадження сучасних віртуальних технологій. В роботі використано низку психолого-педагогічних наукових методів, як аналіз, синтез, порівняння, класифікація, систематизація та узагальнення інформації, яка міститься в науковій та навчальній літературі з обраної тематики. На основі узагальнення наукових праць автором запропоновано визначення поняття «мовно-комунікативна компетентність майбутнього вчителя початкової школи». Визначено особливості цифрової трансформації вищої педагогічної освіти на основі аналізу досвіду іноземних держав (Великобританія, Естонія). Описано основні проблеми діджиталізації та цифрової трансформації професійно-педагогічної освіти в Україні. Актуалізовано запровадження онлайн підготовки майбутніх учителів початкової школи, зокрема у контексті удосконалення їх мовно-комунікативної компетентності. У статті розкрито особливості використання низки освітніх діджитал сервісів та платформ (G-suit for Education, Moodle, Classcraft, Learningapps, Coursera, Prometheus та EdEra та ін.) у контексті удосконалення мовно-комунікативної компетентності майбутніх учителів початкової школи в Україні. Результати дослідження можуть бути використані для вдосконалення навчальних програм у педагогічних вузах України та підвищення якості професійної підготовки вчителів.