Формування фахової компетентності вихователя як умова позитивного іміджу закладу дошкільної освіти: огляд літератури - Вашак, О.; Вільхова, О. (Педагогічні науки, 2024)
В умовах воєнного часу українська педагогічна спільнота усвідомлює критичну потребу країни у підготовці кваліфікованих фахівців. Молодь України, незважаючи на складні обставини, бере активну участь у освітньому процесі, спрямованому на виховання та підготовку висококваліфікованих педагогів для закладів дошкільної освіти, що є важливим кроком у протистоянні агресії та забезпеченні майбутнього розвитку держави. Метою статті було обґрунтування важливості формування необхідних компетентностей педагогів для забезпечення якісних освітньо-виховних послуг у закладах дошкільної освіти. Методологія дослідження спиралась на аналіз наукової літератури та порівняння сучасних освітніх практик для визначення ефективних підходів до формування професійних компетентностей педагогів у дошкільній освіті. У статті розкрито поняття «компетентність», схарактеризовано роль вихователя в сучасному освітньому просторі закладу дошкільної освіти. З’ясовано особливості формування позитивного іміджу ЗДО, вплив ефективної взаємодії вихователя і вихованців на засвоєння знань та формування відповідних компетентностей у дітей дошкільного віку. Щоб ефективно реалізувати поставлені завдання, виховати у дітей пізнавальний інтерес, педагогу потрібно володіти фаховими компетентностями, що дозволять належним чином організовувати освітній процес у сучасному ЗДО. Це включає в себе уміння взаємодіяти з іншими педагогічними працівниками, організацію роботи з батьками, моніторинг та оцінку результатів освітньої діяльності дошкільників, використання інноваційних технологій,а також адаптацію до змін у сучасному освітньому середовищі. У статті акцентовано увагу на тому, що в структурі професійної компетентності майбутніх вихователів ЗДО науковці виокремлюють декілька складників: психологічну, теоретичну, технологічну, результативну. Отримані результати можуть використовуватись педагогами для покращення взаємодії з дітьми, організації роботи з батьками та впровадження інноваційних технологій у сучасному освітньому середовищі.