Формування лідерських якостей студентів засобами арттерапії - Дудар, О. (Педагогічні науки, 2024)
Актуальність даного дослідження обумовлена зростанням потреби у формуванні емоційно зрілих і відповідальних лідерів, здатних ефективно управляти командами та приймати рішення в умовах сучасного швидкозмінного світу. Виклики сучасності вимагають від майбутніх фахівців не лише технічних знань, але й високого рівня емоційного інтелекту, креативності та здатності до співпраці. Метою дослідження було визначити, яким чином арттерапія може сприяти розвитку цих важливих аспектів лідерства в студентській аудиторії та як її можна ефективно інтегрувати в освітній процес. У ході дослідження було застосовано методи теоретичного аналізу, синтезу, узагальнення та систематизації наукової літератури, пов’язаної з арттерапією та лідерськими якостями. Основні результати дослідження показали, що арттерапія є ефективним інструментом для підвищення емоційної свідомості студентів. Під час занять, орієнтованих на самовираження через мистецтво, студенти навчалися краще розуміти власні емоції та усвідомлювати їх вплив на прийняття рішень, що безпосередньо покращувало їхні лідерські якості. Крім того, арттерапевтичні сесії допомогли студентам навчитися регулювати емоційні реакції через творчий процес, що сприяло зниженню стресу і розвитку емоційної стійкості. Іншим важливим результатом було покращення комунікативних навичок і здатності до співпраці, оскільки групові арттерапевтичні завдання спонукали студентів взаємодіяти один з одним, обговорювати свої роботи та розвивати емпатію. Також значну роль арттерапія відіграла у розвитку креативного мислення, яке допомогло студентам підходити до вирішення складних завдань нестандартно та шукати інноваційні рішення, що є важливим для лідерів у сучасному світі. Практичне значення цього дослідження полягає у сприянні інтеграції арттерапії в навчальні програми різних спеціальностей задля сприяння розвитку емоційної зрілості та лідерських якостей.