СПРЯМОВАНІСТЬ СПЕЦІАЛЬНОЇ І ФІЗИЧНОЇ ПІДГОТОВКИ НА ФОРМУВАННЯ БОЙОВОЇ ГОТОВНОСТІ КУРСАНТІВ ВІЙСЬКОВИХ ЗАКЛАДІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ - АТАМАНЕНКО, І. (Педагогічні науки, 2024)
Дослідження присвячене вивченню проблеми формування бойової готовності курсантів військових закладів вищої освіти у процесі спеціальної і фізичної підготовки. У ході дослідження з’ясовано, що спеціальна підготовка військовослужбовців – система заходів, спрямованих на оволодіння спеціальними прийомами, діями, зразками спеціального обладнання (озброєння) з метою виконання службових обов’язків. Виявлено, оволодіння руховою дією відбувається в такій методичній послідовності: формування знань про сутність рухової дії, освоєння рухової дії в цілому, розвиток автоматизованої навички. Розвиток фізичної підготовленості майбутніх військовослужбовців здійснюється шляхом удосконалення фізичних якостей, формування професійно-прикладних навичок з пересування по пересіченій місцевості, подолання перешкод, рукопашного бою, військово-прикладного плавання тощо. Зміст фізичної підготовки із загальною спрямованістю включає різноманітні вправи, такі як біг на середні та довгі дистанції, атлетичну гімнастику, вправи для розвитку статичної і динамічної витривалості, плавання, вправи у висах і упорах (на брусах та перекладині) пліометрику тощо. Спеціальна фізична підготовка курсантів — комплекс занять, спрямованих на розвиток фізичних якостей, необхідних для виконання службово-бойових завдань й орієнтована на забезпечення готовності та здатності діяти в різних, у тому числі, екстремальних умовах. Симбіоз програм спеціальної й фізичної підготовки курсантів забезпечує збільшення швидкості стрільб та ефективність влучань у ціль, розвиток навичок раціонального використання вогневої зброї й тактичних прийомів стрільби, підвищення загальної та спеціальної витривалості та сили, покращення психічного і фізичного здоров’я.