РЕКРЕАЦІЙНІ ТА РЕАБІЛІТАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ У ФІЗИЧНІЙ КУЛЬТУРІ ТА СПОРТІ: СПОСОБИ ПОКРАЩЕННЯ ФУНКЦІОНУВАННЯ ОРГАНІЗМУ - ЖАРА, Г.; ДОВБИШ, С. (Педагогічні науки, 2024)
У цій статті автори досліджують широкий спектр методів і стратегій, спрямованих на покращення функціонування організму. Проаналізовано різні аспекти фізичної реабілітації, фізичної рекреації, лікувальної фізичної культури та підходи до збереження і поліпшення здоров’я, фізичної форми та психічного стану людини. Головний акцент ставиться на рекреаційних та реабілітаційних технологіях, які включають в себе різноманітні методи, вправи та процедури, спрямовані на відновлення функцій організму після травм, захворювань або операцій, а також на підтримку та покращення фізичного та психічного благополуччя. Автори особливу увагу приділяють індивідуальному підходу до кожного пацієнта та розробці комплексних реабілітаційних програм, які враховують усі особливості функціонування відповідно до Міжнародної класифікації функціонування, обмежень життєдіяльності та здоров’я (МКФ), наявної нозології, та персоналізовані потреби кожної людини. Дослідження включає аналіз сучасних тенденцій у фізичній культурі та спорті, огляд методів фізичної реабілітації, а також висвітлення інноваційних підходів до здорового способу життя та покращення якості життя загалом. Зокрема, в статті розглядаються різні методики вправ та процедур, які сприяють відновленню та підтримці здоров’я організму. Автори звертають увагу на те, як ці методи можуть бути ефективними для пацієнтів після різних видів травм, операцій чи захворювань. Дослідження також включає аналіз інноваційних підходів до здорового способу життя, зокрема, у контексті підвищення рухової активності, досягнення оптимальної рухової спроможності та психологічного благополуччя. Важливими аспектами і перспективними напрямами подальших досліджень є розробка індивідуальних програм, які допомагають людям досягати своїх цілей у збереженні та поліпшенні здоров’я. Ця стаття є цінним джерелом інформації для фахівців у галузі медицини, громадського здоров’я, фізичної реабілітації та спорту, а також для всіх, хто цікавиться здоровим способом життя та покращенням якості життя загалом.