ГЕНЕЗИС РОЗВИТКУ БІБЛІОТЕК В УКРАЇНІ В ХХ СТ.: ІСТОРИЧНІ ТА СОЦІАЛЬНО-ПОЛІТИЧНІ ЧИННИКИ ЇХ ДІЯЛЬНОСТІ - PETRENKO, L.; MOKLIAK, V. (Педагогічні науки, 2022)
Досліджено історичні чинники розвитку бібліотек у ХХ столітті. Проаналізовано політичний вплив на організацію роботи бібліотек в існуючих соціально-політичних умовах. Висвітлено суспільне значення впливу роботи бібліотек на виховання молоді. Схарактеризовано роль бібліотек у поширенні грамотності населення, виробленні навиків читання, підвищення рівня свідомості та політичної культури активних громадян, особливо нижчих прошарків населення. Представлено роль бібліотек у культурно-освітній роботі в Україні в ХХ столітті. Проаналізовано зміну форм і методів роботи бібліотек у роки незалежності України.