НАВЧАННЯ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ТЕХНОЛОГІЙ МИСТЕЦЬКИМ ОСОБЛИВОСТЯМ ПРОВЕДЕННЯ МАЙСТЕР-КЛАСУ З ВИГОТОВЛЕННЯ ВУЗЛОВОЇ ЛЯЛЬКИ - SVYRYDIUK, N. (Педагогічні науки, 2022)
Розглядаються питання мистецьких особливостей, традицій виготовлення вузлової ляльки, потенціал національно-патріотичного та естетичного виховання учнівської молоді засобами народного мистецтва. Підкреслено важливість засвоєння техніки виготовлення народної ляльки для майбутніх учителів технологій, яка широко може використовуватися у практичній педагогічній діяльності як на заняттях з технологій, так і в позаурочній навчальній діяльності з учнями початкової та базової нової української школи, зокрема під час проведення майстер-класів. Зосереджено увагу на необхідності опанування знаннями про етнографічні дослідження створення народної ляльки з різних матеріалів та регіональні особливості формотворення та оздоблення іграшки для якісної та ефективного проведення майстер-класу з вузлової ляльки, досягнення виховної, розвиваючої мети та практично діяльнісного значення такого формату занять з технологій. В дослідженні виділено структуру організації та підготовки до проведення майстер-класу з вузлової ляльки у закладах загальної середньої освіти. На етапі підготовки необхідно здійснити підбір та тематичне оформлення приміщення для майстер-класу, продумати структуру міні-лекції автора, підготувати мультимедійну презентацію, підібрати ілюстративний та наочний матеріал, організувати виставку творчих робіт автора майстер-класу, обрати та підготувати необхідні матеріали для виготовлення ляльки учасниками майстер-класу. Продумати особливості заключного етапу майстер-класу (афішування та рефлексію). В роботі детально описано технологічні етапи виготовлення ляльки: формування голови – вузлика, викладення хреста з ниток, формування антропоморфної фігури, оздоблення – «одягання» ляльки. Обґрунтовано важливість вивчення традицій народного мистецтва у закладах вищої школи шляхом проведення майстер-класів з вузлової ляльки. Аналізуються мистецькі особливості вузлової ляльки та проведення майстер класів. Підкреслено важливість упровадження інноваційних технологій під час проведення майстер-класів з вузлової ляльки в закладах вищої освіти.