ПІДГОТОВКА МАЙБУТНЬОГО ВЧИТЕЛЯ ДО ФОРМУВАННЯ СУБ’ЄКТ-СУБ’ЄКТНИХ ВИХОВУЮЧИХ ВІДНОСИН З УЧНЯМИ - KHOMENKO, A. (Педагогічні науки, 2021)
У статті на основі методолого-теоретичного аналізу наукових праць розкрито сутність і специфіку професійної підготовки майбутнього вчителя до формування суб’єкт-суб’єктних виховуючих відносин з учнями. З’ясовано, що основною тенденцією вивчення готовності майбутнього вчителя до формування суб’єкт-суб’єктних відносин є визначення його підготовки як цілісного складного багаторівневого особистісного новоутворення. Установлено, що цілісність професійної підготовки майбутнього вчителя до формування виховуючих відносин доцільно розглядати в єдності взаємозумовлених і взаємозалежних компонентів: науково-теоретичного, методичного і практично-діяльнісного. Визначено і систематизовано критерії й показники готовності майбутнього вчителя до формування суб’єкт-суб’єктних відносин з учнями: критичний тип мислення (особистісна флексібельність, знання специфіки гуманної взаємодії, виховна позиція у відносинах з учнем); творчо-професійна активність (знання технологій гуманного виховання, демонстрація власної педагогічної майстерності, використання системи методів педагогічно-психотерапевтичного впливу); сформованість практичних умінь і навичок (рефлексивно-перцептивні уміння, діагностичні уміння, уміння створювати виховуючі ситуації, навички діалогічно-гуманного спілкування).