РОЗВИТОК ЗДОРОВ’ЯЗБЕРЕЖУВАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ У ВИХОВАННІ ОСОБИСТОСТІ МАЙБУТНЬОГО ВЧИТЕЛЯ В УМОВАХ СТВОРЕННЯ ЗДОРОВ’ЯЗБЕРЕЖУВАЛЬНОГО СЕРЕДОВИЩА ЗАКЛАДУ ВИЩОЇ ОСВІТИ - MOMOT, O. (Педагогічні науки, 2021)
У статті розкрито здоров’язбережувальну активність у вихованні особистості майбутнього вчителя в умовах створення здоров’язбережувального середовища закладу вищої освіти як природовідповідну рухову діяльність майбутнього вчителя; вона забезпечує розвиток та вдосконалення здоров’язбережувальних процесів життєдіяльності, підтримки і зміцнення фізичного, психічного, соціального та духовного здоров’я майбутнього фахівця. Охарактеризовано навчальну дисципліну «Спортивно-педагогічне вдосконалення», яка передбачає озброєння студентів комплексом знань, умінь і навичок, для розвитку здоров’язбережувальної активності та досвідом навчально-тренувальної роботи, що дозволить проводити заняття на високому професійному рівні з обраного виду спорту. Вивчення дисципліни є необхідною складовою підготовки майбутнього вчителя. Значною мірою реалізації пропонованої дисципліни сприяють практичні заняття, які мають за мету поглиблення знань, умінь і навичок студентів з окремих видів спорту шляхом застосування активних методів навчально-тренувального процесу. Специфікою дисциплін є те, що методи предмета передбачають використання класичних методів, форм і засобів педагогіки вищої школи; відбувається накопичення знань про обраний вид спорту, необхідних для розвитку фізичних якостей, підвищення активності, самооцінки та корекції поведінки студентів.