МЕТОДИ І ПРИЙОМИ ФОРМУВАННЯ ЗГУРТОВАНОГО УЧНІВСЬКОГО КОЛЕКТИВУ В ЗАКЛАДАХ ПРОФЕСІЙНОЇ ОСВІТИ - KRAVCHENKO, I.; TIKHONENKO, M. (Педагогічні науки, 2021)
У статті розкрито систему основних методів і прийомів формування учнівського колективу в закладах професійної освіти. Колектив розглядається як кінцева мета виховання, як комфортне середовище, у якому кожна особистість має можливість розвивати свої здібності, реалізовувати дидактичні завдання, зберігати свою індивідуальність. Під колективом розуміємо не випадкове зібрання людей, а таке, що об’єднане спільною суспільно значущою метою, груповою діяльністю по досягненню цієї мети, де наявні органи самоуправління і координації та існують відносини відповідальної залежності. Важливе місце у нашому дослідженні відводилося побудові системи взаємовідносин між класним керівником, активом та членами навчальної групи як по горизонталі так і по вертикалі. В організованому колективі повинні бути взаємини відповідальної залежності, спільної відповідальності за колективну справу. На шляху формування згуртованого учнівського колективу важливим було застосування індивідуального підходу до особистості, врахування індивідуальних психологічних якостей кожного учня, творче використання педагогічних ідей видатних науковців, практиків з метою впровадження результатів у сучасних закладах професійної освіти.