ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ СТРАТЕГІЙ ПОЗИЦІОНУВАННЯ ПРОВІДНИХ УНІВЕРСИТЕТІВ ВЕЛИКОБРИТАНІЇ ТА УКРАЇНИ ЗА ГЛОБАЛЬНИМ ІНДИКАТОРОМ «ЯКІСТЬ АКАДЕМІЧНОГО ПЕРСОНАЛУ ЗАКЛАДУ ВИЩОЇ ОСВІТИ» - SHCHERBAK, I. (Педагогічні науки, 2020)
У статті зроблено порівняльний аналіз стратегій позиціонування за глобальним індикатором «якість академічного персоналу закладу вищої освіти (ЗВО)» з показниками «співвідношення науковопедагогічних працівників ЗВО та чисельності студентів» та «кількість залучених іноземних науковопедагогічних працівників» на прикладі провідних університетів Великобританії та України. На основі проаналізованих результатів світового холдингу QS World University Rankings, визначено місце в рейтингу кожного університету та значення їх показників. На підставі проведеного аналізу офіційних сайтів закладів вищої освіти, звітів ректорів, повідомлень з газет, радіо та телебачення з’ясовано основні форми та методи позиціонування університетів у міжнародному інформаційному просторі (МІП). Огляд рекламного бекграунду за цим глобальним індикатором дав підстави зробити висновок, що провідні українські університети в своїх стратегіях розвитку ЗВО, розуміючи значення позиціонування для підвищення ефективності їх діяльності в МІП, виокремлюють даний напрям, що направлений на позиціонування діяльності університету щодо підвищення якості академічного персоналу. В свою чергу, провідні європейські університети, за основний напрям стратегії позиціонування якості академічного персоналу, мають постійну підтримку наукових досліджень, мотивацію преміями, нагородами науковців, які розробляють та впроваджують власні наукові відкриття. В процесі порівняння стратегій позиціонування провідних університетів Великобританії та України за цим глобальним індикатором виявлено прогалини в розробці стратегій вітчизняними університетами, зокрема, в закладах вищої освіти не знаходимо рекламноінформаційних матеріалів, спеціальних заходів, PRагітації щодо залучення іноземних науковопедагогічних працівників; кількість залучених іноземних фахівців дуже низька у порівнянні з європейськими ЗВО; співвідношення професорськовикладацького складу ЗВО та чисельності студентів, на жаль, залишається дуже низькою в порівнянні з європейськими університетами.