ПІДГОТОВКА БАКАЛАВРІВ ЗА СПЕЦІАЛЬНІСТЮ «ТУРИЗМ» В ІТАЛІЙСЬКИХ УНІВЕРСИТЕТАХ

Автор(и)

  • B. KLYK

DOI:

https://doi.org/10.33989/2524-2474.2021.78.249844

Ключові слова:

бакалавр, спеціальність «Туризм», університет, освітня програма, фахівець, навчальний план, науководослідні сектори

Анотація

Представлено особливості підготовки бакалаврів за спеціальністю «Туризм» в італійських університетах шляхом аналізу освітніх програм та відповідних освітніх компонент в SAPIENZA Università degli Studi di Roma «La Sapienza»; Università degli Studi di Roma «Tor Vergata»; Università degli studi di Genova; Università degli Studi di Perugia; Università degli Studi di Catania. Схарактеризовано навчальні плани та відповідні освітні компоненти кожного університету, наявні науково-дослідні сектори, в рамках яких узагальнено дисципліни за спільними ознаками, кількість CFU (італійський відповідник ECTS), а також визначено специфіку дисциплін з урахуванням циклів освітньої діяльності (TAF – Tipologie di Attività Formative).

Посилання

Alejziak, W., & Winiarski, R. (Ed.). (2005). Tourism in scientific research. Kraków. Retrived from https://www.researchgate.net/publication /284725884_TOURISM_IN_SCIENTIFIC_RESEARCH

Cheia, G. (2010). Research methods in tourism. Scientific Annals of Stefan cel Mare University of Suceava Geography Series, 19 (2), 81-95. Retrived from https://www.researchgate.net/publication/307685405_RESEARCH_METHODS_IN_TOURISM

Concorso di ammissione al corso di Laurea Triennale in turismo enogastronomico (tureg) (115). Macroarea di Lettere e Filosofia. SCADENZA IMMATRICOLAZIONE: 30/09/2021. (2021). Retrived from file:///D:/Downloads/2021-2022_GRADUATORIA%20TUREG%201%20TORNATA.pdf

Corso di Laurea in Economia del Turismo. (2021). Retrived from https://www.econ.unipg.it/didattica/assisi/laureain-economia-del-turismo

Corso di laurea in Scienze del turismo (L 15). Piano ufficiale degli studi. Coorte 2019/2022. (2021). Retrived from http://www.disfor.unict.it/sites/default/files/files/L-15%20Scienze%20del%20turismo%20coorte%202019-22%20.pdf Despite Brexit, English Remains The EU’s Most Spoken Language By Far. (2021). Retrived from https://www.forbes.com/sites/davekeating/2020/02/06/despite-brexit-english-remains-the-eus-most-spoken-language-by-far/?sh=193f3176412f

Cosa sono le TAF Tipologie di Attività Formative? (2021). Retrived from https://www.unime.it/it/dipartimenti/economia/faq

Elenco dei settori scientificodisciplinari : allegato A. (2000). Retrived from http://www.miur.it/UserFiles/115.htm

Elenco dei settori scientificodisciplinari. (2021). Retrived from https://www.cun.it/uploads/storico/settori_scientifico_disciplinari_english.pdf

Informazioni sul corso Regolamento 2021. Corso di laurea in Economia del turismo. (2021). Retrived from https://www.econ.unipg.it/didattica/assisi/laurea-in-economia-del-turismo/info-economia-turismo-assisi?idcorso=175&annoregolamento=2021&idpds=6531

Macroarea di lettere e filosofia. Dipartimento di Storia, patrimonio cultuale, formazione e società. Passaggi fondamentali e punti di attenzione. rif. bando di concorso (approvato con D.R.1351 del 08/06/2021). Per l’ammissione al corso di laurea professionalizzante in “turismo enogastronomico (tureg)”. Classe L15 (D.M. 270/2004). A.A. 2021/2022. (2021). Retrived from file:///D:/Downloads/RIEPILOGO%20SCADENZE%20e%20ADEMPIMENTI%20_%20bando%20ammissione%20TUREG%202021-22%20.pdf

Macroarea di lettere e filosofia. Prot. n. 29203 del 08/06/2021 Decreto 1351/2021. Dipartimento di Storia, patrimonio cultuale, formazione e società. Bando di concorso per l’ammissione al corso di laurea professionalizzante in “turismo enogastronomico (tureg)”. Classe L15 (D.M. 270/2004.) A.A. 2021/2022. Retrived from file:///D:/Downloads/Bando%20ammissione%20CdL %20TUREG_%202021-2022%20.pdf

Percorso formativo. (2021). Retrived from https://corsidilaurea.uniroma1.it /it/corso/2021/30432/cds Poddubei, O. V. (2019). Analiz poniattia «profesiina pidhotovka» u vitchyznianykh i zarubizhnykh naukovykh pratsiakh [Analysis of the concept of «professional training» in domestic and foreign scientific papers]. Scientific journal «Transactions of Kremenchuk Mykhailo Ostrohradskyi National University», 5,(118), 19-24 [in Ukrainian].

Programmazione didattica coorte a.a. 2021/2022 corso di laurea in 9912 scienze del turismo: impresa, cultura e territorio (classe L15).

(2021). Retrived from https://servizionline.unige.it/unige/stampa_manifesto/PD/2021/9912.html

Scienze del turismo. (2021). Retrived from https://www.unict.it/en/node/11367

Scienze del turismo. Laurea. (2021). Retrived from https://corsidilaurea.uniroma1.it/it/corso/2020/30432/home

Scienze del turismo: impresa, cultura e territorio. (2021). Retrived from https://corsi.unige.it/9912

Shanghai Academic Ranking of World Universities. 2020. (2021). Retrived from https://www.shanghairanking.com/rankings/arwu/2020

Sysoieva, S. O., & Krystopchuk, T. Ye. (2019). Osvitni systemy krain Yevropeiskoho Soiuzu: zahalna kharakterystyka [Educational systems of the European Union: general characteristics]. Rivne: Ovid [in Ukrainian].

TOP 20. The World’s Most Visited Countries 2020. (2021). Retrived from https://romecitynow.com/the-worldsmost-visited-countries-2020

Turismo enogastronomico. (2021). Retrived from https://web.uniroma2.it /module/name/Content/newlang/italiano/navpath/OFF/section_parent/6942

What are university educational credits CFU. (2021). Retrived from https://www.unibo.it/en/teaching/enrolmenttransfer-and-final-examination/the-university-system/what-are-university-learning-credits-cfu

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-12-29

Номер

Розділ

АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ВИЩОЇ ШКОЛИ