ОБҐРУНТУВАННЯ МЕТОДИЧНОЇ ДОЦІЛЬНОСТІ ЗАСТОСУВАННЯ МЕТОДУ НАПИСАННЯ ЕСЕ НА СОЦІАЛЬНО-ПЕДАГОГІЧНУ ТЕМАТИКУ

Автор(и)

  • T. Opaliuk

DOI:

https://doi.org/10.33989/2524-2474.2018.72.176123

Ключові слова:

метод написання есе, методичне забезпечення, соціальна рефлексія, особистісна орієнтованість, інтерактивність, соціальна компетентність

Анотація

У статті позиціонується спроба комплексно обґрунтувати доцільність застосування методу написання есе на соціально-педагогічну тематику у процесі професійної підготовки вчителя. Виходячи з трактування сутності методу, його функціонального призначенняуфілософській, лінгвістичній, літературознавчій літературі,визначаються адаптаційні основи щодо особливостей ефективного використання методу есе в освітньому процесі, педагогіці як навчальній дисципліні. На конкретних прикладах демонструються пріоритети методу есе у розвитку соціальної компетентностізокрематасоціальноїрефлексіїмайбутньоговчителявцілому. Указується на посилення функцій самоосвітньої, самооцінної діяльності студента, розвитку його творчого рефлексійного мислення, посиленні здатності прийняти ефективні рішення щодо актуальної проблеми, яка має як професійну, так і соціальну значущість.

Посилання

Rudenko G. L. Pishem tvorcheskoe esse. Master-klass. 2005. No. 3. S. 13–17.

Sukhomlynskyi V. O. Vybrani tvory : v 5 t. K. : Rad. shk., 1976-1977.

Khamitov Nazip. Filosofiya cheloveka: ot metafiziki k metaantropologii. K. : Nika-Tsentr ; M. : In-t obshchegum. issl-ii, 2002. S. 77–82.

Yak napysaty uspishne ese: Metodychni rekomendatsii do napysannia ese / uklad. K. S. Shenderovskyi. K., 2007. 34 s.

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-08-16

Номер

Розділ

АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ВИЩОЇ ШКОЛИ